Umetnost u par reči...
2 posters
Vojka Forum :: Kultura :: Umetnost
Page 1 of 1
Umetnost u par reči...
Umetnost je ljudska delatnost ili proizvod ljudske delatnosti koja ima za cilj stimulisanje ljudskih čula kao i ljudskog uma i duha; prema tome, umetnost je aktivnost, objekat ili skup aktivnosti i objekata stvorenih sa namerom da se prenesu emocije ili/i ideje.
Potreba za umetnošću se naziva kreativnošću.
Umetničke forme su:
Slikarstvo, Crtanje, Štampa, Skulptura, Keramika, Grafički dizajn, Digitalna umetnost, Muzika, Poezija, Dizajn igri, Arhitektura, Film, Pozorište, Fotografija, Crtani film, Origami, Mozaik, Grafiti,
Mejl-art....
Umetnost je po meni najlepši način da se izraze emocije...
Treba pronaći sebe...????
Potreba za umetnošću se naziva kreativnošću.
Umetničke forme su:
Slikarstvo, Crtanje, Štampa, Skulptura, Keramika, Grafički dizajn, Digitalna umetnost, Muzika, Poezija, Dizajn igri, Arhitektura, Film, Pozorište, Fotografija, Crtani film, Origami, Mozaik, Grafiti,
Mejl-art....
Umetnost je po meni najlepši način da se izraze emocije...
Treba pronaći sebe...????
Re: Umetnost u par reči...
Baš sam ovih dana čitao jednu knjižicu o tome, da se malo više informišem o tom pitanju, pa mi se kao logična učinila jedna PODELA prisutna u teoriji kada je u pitanju umetnost. Ona se deli na LIKOVNE UMETNOSTI ili tzv. trajne, a to su arhitektura, slikarstvo, grafika i vajarstvo, kao osnovne likovne umetnosti, koje se posmatraju neograničeno i čulom vida a po nekad i dodira(vajarstvo)
Drugi deo podele odnosi se na VREMENSKE UMETNOSTI tzv. umetnosti trenutka,koje traju samo onda dok ih gledamo ili slušamo među kojima su muzika, film i balet kao osnovni izrazi.
Antički umetnici i mislioci su govorili da je umetnost "Mimezis" oponašanje stvarnosti i samo to, njihovo stvaranje išlo je samo u tom smeru, pre svega u vajarstvu.
Kasnije, u dugom vremenskom periodu vladalo je mišljenje i definicija umetnosti po kome je ona subjektivna slika objektivne stvarnosti, što se opet nije moglo prihvatiti kao tačno.
Danas u teoriji umetnosti vlada prosta ali najpreciznija a u isto vreme najšira definicija po kojoj je ona ništa drugo do stvaranje nove objektivne stvarnosti od strane umetnika, bez obzira na to da li je njegova slika o stvarnosti subjektivna ili objektivna.
Drugi deo podele odnosi se na VREMENSKE UMETNOSTI tzv. umetnosti trenutka,koje traju samo onda dok ih gledamo ili slušamo među kojima su muzika, film i balet kao osnovni izrazi.
Antički umetnici i mislioci su govorili da je umetnost "Mimezis" oponašanje stvarnosti i samo to, njihovo stvaranje išlo je samo u tom smeru, pre svega u vajarstvu.
Kasnije, u dugom vremenskom periodu vladalo je mišljenje i definicija umetnosti po kome je ona subjektivna slika objektivne stvarnosti, što se opet nije moglo prihvatiti kao tačno.
Danas u teoriji umetnosti vlada prosta ali najpreciznija a u isto vreme najšira definicija po kojoj je ona ništa drugo do stvaranje nove objektivne stvarnosti od strane umetnika, bez obzira na to da li je njegova slika o stvarnosti subjektivna ili objektivna.
Top- Urednik i ugledni forumaš
- ÁđîĽ ďîđóęŕ : 442
Registration date : 2007-05-17
Re: Umetnost u par reči...
„Ne kopirajte stare majsore. I oko uspete da budete bolji od njih-oni ostaju stari majstori, a Vi njihova kopija. I ništa niste uradili. Odnosno jeste. Upropastili ste sopstveni talenat, ako ste ga uopšte i imali. U stvari, Vi ga niste imali čim ste bili prinuđeni da kopirate.”
Pavle Nik - Beogradski akademski slikar, inače moj teča....
Pavle Nik - Beogradski akademski slikar, inače moj teča....
Vojka Forum :: Kultura :: Umetnost
Page 1 of 1